Těhotenská cukrovka: Co potřebujete vědět

 Už víc jak 10 let jsem v mé partě kamarádek jediná, které můžou říkat cukříku. Letos se ke mně ale na pár měsíců připojila kámoška, kterou "postihlo" těhotenství a nedlouho potom i těhotenská cukrovka. Nebudu se tu dlouze rozepisovat, jak si to teďka děláme hezký, vaříme podle dia kuchařek a testujeme dia kosmetiku (humor, nic takového neexistuje, kdyby se to někdo hned vydal googlit), ale článek věnuju tomuhle konkrétnímu typu cukrovky, zvanému gestační cukrovka, gestační diabetes mellitus, zkráceně GDM. 


Těhotenská cukrovka: Jak vzniká?

Gestační neboli těhotenská cukrovka je specifický typ cukrovky, který se vyvine během těhotenství. A ne, nemůžu ho dostat, když už jednu cukrovku mám, ale bylo by to super kombo. Inzulín by si píchal inzulín, měla bych 3 senzory na různých částech těla a 16 inzulínuvých pump. Roztomilá představa. Ale zpátky k teorii. Tělo těhotné ženy vytváří hormony, které mohou blokovat účinek jejího inzulinu, což způsobuje zvýšenou hladinu cukru v krvi. Jestli těhotenskou cukrovku máte, zjistíte po "zátěžovém" testu s přesným názvem "vyšetření glykemické křivky (orální glukózový toleranční test, zkráceně oGTT)". Absolvujete ho obvykle na doporučení lékaře v 1. trimestru mezi 10. až 14. týdnem těhotenství a ve 2. trimestru těhotenství (ve 24. – 28. týdnu).

Co dodržet před oGTT testem?

  • 3 dny před testem nedržte ketodietu a jezte a pijte, co hrdlo ráčí
  • 24 hodin před testem nepijte alkohol, ale doufám, že ho nepijete už od chvíle, co víte, že jste těhotná!
  • 8 hodin před testem už držte půst a nic nejezte a pijte neslazené nápoje (čaj i kafe se dá pít bez cukru, věřte mi a jen pro pořádek - i mlíko se počítá mezi sladké nápoje) 
  • 8 hodin před testem nekuřte! Ale taky doufám, že jste s tím sekly hned, když se objevily 2 čárky na těhotenském testu
  • Před ani během vyšetření nekouřit (platí stejné intervaly jako u lačnění)
  • Den před testem se fyzicky nepřetěžujte, takže žádné maratóny ani posilka, jasný? 
  • Proberte s vašim lékařem i léky, které pravidelně berete, některé léky jako kortikoidy, Thyroxin, progesteron a další mají antiinzulinový účinek, takže by vám mohli diagnostikovat gestační diabetes omylem. 
  • Na vyšetření nechoďte po noční v práci a asi nemusím říkat, že se vyšertření oGTT neprovádí, když jste nemocná a máte horečku nebo jste byla v posledních 6 týdnech před vyšetřením hospitalizovaná. Vyšetření se taky neprovádí u žen, které trpí hyperemesis gravidarum (zvracením v těhotenství). 

Jak zvládnout těhotensku cukrovku? 

Jakožto matador mám pro vás pár skvělých dia tipů! Protože ono se to moc lišit od té moji cukrovky nebude... Teda až na to, že vám pravděpodobně nikdy nevystřelí cukr do nebeských výšin, nemusíte si píchat inzulín (teda většinou) a nemáte tu cukrovku do smrti. Ale jinak je to stejný. 

Bohužel pro vás nemám žádný zázračný návod. Stačí jen dodržovat zdravý životní styl. Jezte hodně zeleniny, (ovoce zas tolik ne), když vás honí mlsná dejte si bílý jogurt, sýr, kousek masa nebo oříšky (ale ne ty v karamelu), hýbejte se (procházky jsou nej), smějte se a mějte se dobře. 

Omezte pečivo a ideálně ani nezahušťujte moukou, protože mouka je taky sacharid a rovnou Sacharid s velkým S. Obloukem se vyhněte sladkým pitíčkům (platí i pro mlíko a džusy), cukr z nich putuje do krve naprosto okamžitě a to ve svém stavu nechcete. Kvalitní čokolády se nebojte (pokud nesníte celou tabulku), čeho se máte bát je instatní jídlo - takové ty "kuře na paprice" těstoviny jsou sacharidama doslova přebouchané, stejně jako pizza z mražáku. Naučte se hodnoty sacharidů v jídle hlídat, ideálně by měla mít porce hlavního jídla kolem 40 g sacharidů. Ta malá mražená pizza v supermarketu jich má skoro dvojnásob. 

Fast food je taky no go zóna, jestli chcete vědět, kolik sacharidů má třeba klasický číz v mekáči, otočte si někdy ten papír, který máte na podtácku. Budete koukat. Když už hřešit, dejte přednost kebabu v tortille nebo doner chlebu. Dejte si ho ale bez hranolek. Největší paseku ve fast food příbězích dělá tuk. Udělejte proto na chvílí pápá i smažáku a všem jeho kámošům z friťáku. 

Jaký má vliv vaše zvýšená hladina cukru na dítě

S budoucím dítkem máte společnou krev, během těhotenství doslova. Váš cukr, kterého je v krvi víc než je zdrávo, prostupuje volně do krve dítěte. A ono se s tím cukrem musí nějak vypořádat. Pravděpodobně už má ve chvíli, kdy onemocníte vyvinutou vlastní slinivku, takže zareaguje tím, že začne vyrábět větší množství vlastního inzulínu. Cukrovku máte vy, ono je v pohodě, ale to, že musí jeho slinivka více makat, s sebou nese problémy. A syndrom vyhoření to není. 

Inzulín má růstový účínek, takže dítě roste rychleji a víc. Porodní váha bývá 4 kg a víc a při porodu hrozí jak poranění dítěte (třeba zlomená klíční kost), tak i poranění matky. Tady už ani aniball nepomůže. Dítěti se zvětšují kosti, svaly a má velké zásoby tuku, ale orgány mohou ve vývoji zaostávat. Diabetické děti mají často nedozrálé plíce a mohou mít po porodu potíže s dechem. Časté bávají o poruchy srdečního rytmu. Cukrovka má vliv na vývoj mozku a děti mohou mít poruchy pozornosti, nejrůznější dys (grafie, lexie) poruchy nebo být hyperaktivní. 

A tak jako děti závislých prožijí po porodu svůj první absťák, zažijí ho i děti nekompenzovaných diabetiček. Jejich tělo bylo dlouhé měsíce zvyklé kompenzovat vyšší přísun cukru z matčiny krve, takže jim po porodu hrozí nízká hladina cukru v krvi. Všem cukrovkářům dobře známá hypoglykémie. A to by byl pro mě, která si to několikrát měšíčně prožiju opravdu velký strašák. 

Když se nehlídáte

Těhotenská cukrovka nemusí udělat dobře vám ani dítěti a že jste to flinkaly vám dítko zúčtuje pravděpodně při porodu, protože bude mít vyšší porodní váhu (vždycky, když vás bude honit mlsná zeptejte se sama sebe, jestli chcete rodit 4 kilové dítě). Komplikací při neléčené těhotenské cukrovcce hrozí u matek samozřejmě víc, nejčastěji se upozorňuje na riziko vysokého krevního tlaku, preeklampsie, různých infekcí, hrozí taky předčasný porod, kvůli nadměrné porodní váze dítka i porodního poranění hráze a porod císařským řezem - a nic z toho nechcete že? O tom, co hrozí dítěti, jste si už četli. 

Když uděláte všecko dobře

Pokud je těhotenská cukrovka řádně kontrolována, nehrozí víceméně žádné nebezpečí a zaručuju vám hladký průběh těhotenství a bezpečný vývoj dítěte, aspoň co se diabetu týče. Jak si ji ohlídat? Ideálně si od někoho pujčte glukometr a pravidelně se přeměřujte, ať víte, jak jste na tom. Nalačno je fajn mít do pěti, po jídle do deseti - jednotkama vás nebudu obtěžovat. Kdo to chce podchytit jako profík, pořídí si senzory, kterou špinavou práci (píchání do prstu) udělají za vás. Nastřelíte si je jednou za pár dnů a pak jen v appce sledujete, jak se hladina vašeho cukru vyvíjí, po čem vám cukr roste a co je naopak v pohodě. 


Glykemický index u jídla

Nevím, jestli se pouštět do toho, abych vám vysvětlila vysoký a nízký glykemický index u jídla. Napíšu proto jen ve zkratce, že glykemický index (GI) je ukazatel, který udává, jak rychle se hladina cukru v krvi zvýší potom, co sníte něco obsahující sacharidy. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi (v řádech minut), zatímco potraviny s nízkým GI mají pomalejší účinek (klidně i vyšší desítky minut).  

Nízké GI má: 

  • Všecko celozrnné (chleba, rýže, ...) - dejte si jen pozor, aby vás v obchodě nechtěli obalamutit, často se houska jen posype pár semínkama a obarví karamelem, aby na první pohled vypadala zdravě ačkoliv není. 
  • Luštěníny (čočka, cizrna, hrách) 
  • Ovesné vločky
  • Zelenina (doufám, že milujete saláty a zeleninové polévky) 
  • Ořechy a jiná semena (hahahahaha)
  • Tvaroh a bílé jogurty
  • Btw. sacharidy nemá ani maso a sýry a kousek kvalitní uzeninu bez přidané mouky si taky můžete sem tam dát

Vysoké GI má: 

  • Bílé pečivo, bílá rýže, těstoviny
  • Cukr a sladkosti
  • Cornflakes a jiná rychle stravitelná cereálie (pravděpodobně i vaše oblíbená granola)
  • Většina ovoce (meloun a zralý banán je na prvních příčkách)
  • Sladká pitíčka, ovocné šťávy, sirupy a džusy
  • Btw. brambory maj taky vysoký GI, ale ze všech příloh jsou nakonec nejlepší


Hrozba cukrovky 2. typu

A aby toho nebylo málo, těhotenská cukrovka je taková malá příprava na cukrovku 2. typu. Na stará kolena, až děcka dorostou, můžete dostat i tuhle cukrovku. A tá nemá datum expirace končíčí porodem. Gestační cukrovkou vám tělo dává najevo, že máte k cukrovce predispozice. A proto ji nezapomeňte preventivně předcházet - hybejte se, jezte s rozumem a netloustněte. A pro jistotu si nastudujte příznaky. Pokud se na prevenci vyprdnete, potkáme se v důchodu na cukrovkářské párty, jo? 

Za BezCu crew Diabety


Komentáře