Inzulín jako vražedná zbraň

Možností jak ukončit život svůj nebo život někoho jiného je spousta. Pár lidí se mě zeptalo, jestli bych je zabila, kdybych jim píchla inzulín. A ano. Zabila. Inzulín si  můžete připsat na svůj zabijácký seznam hodně vysoko. Je to totiž pěkně záludná vražedná zbraň.

Inzulín se pro léčbu cukrovky začal využívat na začátku 20. let minulého století a už o 30 let později (v 50. letech, pozn. pro nematematiky) s ním jistý Kenneth Barlow z Británie zabil svou manželku. Kenneth byl zdravotník a jako takový věděl, že inzulín, jakožto látka tělu vlastní, po aplikaci rychle degraduje a těžko se pak taková vražda prokazuje. Ale nebojte, metoda schopná prokázat výrazně vysoké množství inzulinu v tkáni už vyvinuta je a i když to měl Kennet dobře vymyšlené, vraždu mu prokázali. 

Takových vražd se v minulosti stalo již několik stovek, většinou vraždili zdravotníci. Známý je např. případ kanadské zdravotní sestry, která od roku 2007 do roku 2017 zabila inzulínem 8 důchodců. Inzulín nepůsobí hned, takže když vás někdo předávkuje, projeví se to za několik desítek minut a možná i pár hodin. Píchla jim to na noční směně a když se to ráno zjistilo, už byla doma. Ani nemusela vymýšlet alibi. 


Sem tam se tematika zabíjení inzulínem objeví i ve filmech a seriálech. Inzulínem zabíjí jedna z postav v seriálu Mary Kills People (pokud máte rádi Dextera, je to jeho holčičí trochu horší kandaská verze). Kupodivu se inzulín jako vražedný nástroj objevuje i v českém filmu Nikdo neměl diabetes.  


Proč inzulín dokáže zabít? Tělo nefunguje bez inzulínu, ale když se to přežene, tak ani s ním. Inzulín přeměňuje cukr z jídla na zdroj energie pro tělo. Když je v krvi příliš mnoho inzulínu, buňky vstřebávají více cukru než potřebují a to vede k tomu, že si cukr z těla doslova vycucají. A kde není cukr, tam je smrt. Protože bez cukru tělo nedokáže fungovat.

A jak se vlastně abnormálně nízká hladina cukru v krvi, tzv. HYPOGLYKÉMIE projevuje? Hlavními projevy jsou zmatenost, podrážděnost až agresivita, úzkost, třes, slabost nebo nervozita, závrať nebo motání hlavy, zrychlený srdeční tep a bušení srdce, studený pot a zimnice, rozmazané nebo dvojité vidění. Každý cukrovkář tyhle symptomy zná, hypoglykemii míváme vážně často (když se zadaří, tak i několikrát denně) a většinou se všechny z uvedených příznaků projeví najednou. 

Pokud příznaky výše pocítíte a nemáte cukrovku, někdo vás asi nemá rád. Pravděpodobněji však máte cukrovku a nevíte o tom.

Nejčastěji k předávkování inzulínem dochází v případě, kdy si diabetik aplikuje inzulín, a pak se zapomene najíst nebo se nají málo. Hypoglykémii může způsobit taky nadměrný pohyb nebo alkohol. Smrt z hypoglykémie je jednou z nejčastějších příčin úmrtí mladých diabetiků 1. typu. 

Z hypa (jak my staří diamazáci říkáme) se v 99 % případech dostanete tak, že si lupnete sladké pitíčko nebo hroznový cukr a chvilku vyčkáte než se cukr rozproudí do těla. V tom jednom procentu případů se to může zvrtnout. Zejména když u sebe nemáme sladké pitíčko, cukr, náhodné kolemjdoucí nebo když vás hypo postihne ve spánku. To pak můžeme skončit v bezvědomí, v kómatu a v nejhorším případě i v krematoriu. 

Výjimkou nejsou ani případy, kdy se lidé (většinou diabetici) rozhodli skoncovat se životem a předávkovali se inzulínem zcela záměrně. 

Omlouvám se všem, kteří čekali zábavný článek. Od začátku války je mi spíš neveselo až truchlivo. 

Za BezCu crew Diabety





Komentáře