Inzulín: Je to (teprve) 100 let

 11. ledna 1922 dostal první pacient s cukrovkou inzulín. Předtím se cukrovka léčila třeba i tak, že se hladovělo. Tak, jak to občas dělám já, když se probudím s cukrem 20, napíchám do sebe 10 jednotek a dostanu se na hladinu cukru 22. I takové dny jsou. Nikdo vám neřekne proč, ale jsou. Ale jsou jen několikrát za rok. Představa, že hladovím měsíce, jen abych si prodloužila život, je šílená. Ještě šílenější ale je, že léčba to nebyla nikterak ojedinělá. Mnohdy to byla jediná možnost, jak být na světě o chvilku dýl. Cukrovka totiž byla až do roku 1922 smrtelnou nemocí.


HISTORIE

Co se objevu inzulínu týče, nerada zabíhám do podrobností. Hrajou v tom roli psi, telata, vyoperované slinivky a několik vědců Charles Best, John McLeod, James Collip a Frederick Grant Banting. Důležité je, že hormon inzulín se povedlo izolovat 27. července 1921 a 11. ledna 1922 dostal první pacient s cukrovkou inzulínový bodanec. Frederick Banting a John McLeod získali téhož roku Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství, o kterou (včetně odměny) se podělili se zbývajícími vědci. Takoví byli formáti. 

Ze startu se lidi léčili hovězím a vepřovým inzulínem z břišních slinivek získávaných z jatek. Průmyslová "výroba" začala v USA, do tehdejšího Československa se inzulín dostal v roce 1923 (vyrábět se zde začal 1926). Objev to byl sice skvělý, ale s tím, co mám k dispozici v dnešní době- inzulínová pera, senzory a biosyntetický inzulín se to srovnat nedá. Inzulín byl drahocennou tekutinou. Na výrobu 2 deci inzulínu bylo potřeba 2 tuny zvířecích slinivek. Navíc inzulín působil pouze krátkodobě, pacienti ho během dne dostávali mnohokrát (běžné je si v dnešní době "píchat" 4x denně).  Taky se jelo na skleněné stříkačky, které si pacienti vyvařovali doma, a ocelové jehly, které ostřili pemzou, protože museli vydržet co nejdýl. 

Glukometry nebyly, cukr se zjišťoval z moči. Ale nepředstavujte si nějaké sofistikované měřící proužky. Pacienti si složitě zjišťovali hladinu cukru v moči Benediktovým činidlem. To se přidávalo do moči, která se pak zahřívala. Benediktovo činidlo má modrou barvu (obsahuje modrou skalici) a podle množství cukru v moči se po zahřátí změnila její barva od zelené až po červenou. Místnosti, kde se měření provádělo, se proto začalo říkat "duhová". 

A jen pro představu: První návrh glukometru, který dokázal měřit koncentraci cukru z krve, byl představen až v 60. letech 20. století a byl velký jako batoh.

Inu, nestěžuju si.

SOUČASNOST 

V současnosti se využívají biosynteticky vyráběné lidské inzulíny s krátkodobě nebo dlouhodobě působícími variantami. Zjednodušeně řečeno nejsou potřeba tuny zvířecích slinivek. Syntetický lidský inzulín je etičtější, ekonomičtější a poděkovat za něj můžeme genetickým inženýrům. Ti neusnuli na vavřínech a v posledních letech vyvinuli třeba pšenici vhodnou k výrobě potravin pro celiatiky, bakterie využitelné jako paměťové médium nebo geneticky upravený hmyz bránící šíření malárie. Výrobu dětí na zakázku pro tuto chvíli vynechám, ale uměj to taky. 

Ve 21. století si prostě jedeme už úplně jiné bomby. Výzkum a vývoj se v posledních letech navíc zaměřil na to, jak co nejvíce napodobit přirozený rytmus vylučování inzulínu, a to pomocí inzulínových pump se senzory, které nepřetržitě měří hladinu cukru v krvi a na základě toho automaticky dávkují potřebné množství inzulínu do těla. V praxi si připadáte trochu jako kyborg, protože na sobě máte pumpu a navíc ještě senzor, ale jste vlastně hodně v pohodě kyborg, protože se tyhle 2 věcičky postarají o vše. A vy si můžete dopřát třeba dortík. 

Já osobně jsem odmítač pumpy, takže si musím vystačit "pouze" se senzorem. Nicméně jsem se díky němu dostala na glykemku 5,5 (kterou jsem neměla, ehm, nikdy předtím a která je fakt dobrá) a ve chvíli, kdy se mi povedlo hacknout appku na měření glykemky do telefonu (Freestyle LibreLink), tak už to byla úplná paráda. Pozn.: V ČR není appka bohužel schválená, takže si ji musíte stahovat pokoutně. Ale funguje skvěle! 

A co teď? Teď už jen čekám na novou generaci senzorů, které budou upozorňovat na hypo nebo hyperglykémii (rychle klesající nebo stoupající cukr v krvi) a až budou na trhu a bude je proplácet pojišťovna (zdravím všechny z 211), tak už si snad ani nebudu připadat nemocná. :D 

P.S.: Mít cukrovku je naprd. Ale mít ji v roce 2022 je mnohem míň naprd než v roce 1922. Nedejbože 1921. 

Za BezCu crew Diabety

Komentáře